Головна » 2013 » Січень » 14 » 90 років від дня народження Василя Кмецинського (1923-1991) – першого директора Камінь-Каширського краєзнавчого музею.
13:51
90 років від дня народження Василя Кмецинського (1923-1991) – першого директора Камінь-Каширського краєзнавчого музею.
90 років від дня народження Василя Кмецинського (1923-1991) – першого директора Камінь-Каширського краєзнавчого музею.
14 січня 2013 року виповнюється 90 років від дня народження Василя Кмецинського (1923-1991), волинського краєзнавця, засновника музейної справи на Камінь-Каширщині першого директора Камінь-Каширського краєзнавчого музею.
Мені не довелось бути знайомою із Василем Кмецинським, але про його думки і сподівання, погляди і судження згодом дізнавалась посередництвом тих речей, які були залишені ним в музеї. Кожен аркуш, списаний акуратним дрібним почерком чи набраний на друкарській машинці, оповідав про плани на завтрашній день і на перспективу, про те, як уявлявся йому новий експозиційний розділ або як будуть вибудувані наступні  нариси з історії краю і міста.
Вочевидь, останнім задумом Василя Михайловича, якому не судилось здійснитись, було створення меморіальної експозиції про життєвий і науковий шлях Євгена Шабліовського, вченого-шевченкознавця, людини з доволі непростою долею. Тому з приходом на роботу в музей не було жодних сумнівів щодо того, з чого ж розпочати справу: це було логічне продовження розпочатої Василем Михайловичем експозиції з увіковічення пам’яті видатного земляка Євгена Шабліовського. За основу експозиції про вченого були відібрані фотокартки, листи, книги, особисті речі, переважно з дарчими підписами, які так ретельно збирав Василь Михайлович. «Який він був щасливий, коли отримав книгу з автографом вченого, листи!»,– ділиться спогадами Марія Півницька, Заслужений вчитель України, учениця Василя Михайловича.
Василь Кмецинський народився на Поділлі, та він назавжди полюбив Поліський край і полісян з їх добродушністю і простотою, їхніми традиціями і світоглядом, він захоплювався щирими, інколи – кумедними поліськими говірками, прагнув дізнатись про тонкощі історичного минулого і донести цю новизну людям. Василь Кмецинський досліджував історію старожитнього Каменя на Цирі, сіл і містечок Камінь-Каширського Полісся, його цікавили історичні назви населених місць, урочищ, кутків, комплектував музейний фонд з найцікавіших і найвиразніших історичних предметів.
Василю Кмецинському довелось пройти через випробування війни 1941-1945 років: він був мобілізований на фронт у вересні 1944 року і воював у складі І Білоруського фронту 222  стрілецької дивізії.. Під час форсування Одеру отримав тяжке поранення, тривалий час лікувався в госпіталі. Тому про воєнні події Василь Михайлович знав не з підручників, а з власного життя, отож-бо ця тема , закономірно, також була присутня в переліку досліджень краєзнавця.
Екскурсії директора Камінь-Каширського краєзнавчого музею Василя Кмецинського не залишали байдужими жодного відвідувача: ще й дотепер згадують про його багатющі знання з історії Камінь-Каширщини і не приховане, щире бажання зацікавити і залучити громадськість до пізнання та дослідження поліського краю.
Василь Михайлович був людиною всебічних зацікавлень: любив творити поезії, нариси, знаходив час, щоб поспілкуватись з своїми учнями, старожилами, просто непересічними людьми, шукав зв’язків із творчими особистостями. Про це нагадують у музеї книги з дарчими підписами від Миколи Олійника, Йосипа Струцюка, Василя Гея, Івана Чернецького, Юрія Кругляка, Івана Колодюка, Петра Маха, Михайла Пронька, Миколи Лозового, з якими  він був особисто знайомий.
Земляки пам’ятають Василя Кмецинського – вчителя за професією, краєзнавця і поета за покликанням душі. Возвеличений працею, він залишився в історії його улюбленого Камінь-Каширського краю і Волині. Маємо впевненість і надію, що найближчим часом на знак пошанування визнаного волинського краєзнавця Василя Кмецинського в Камені-Каширському буде встановлено пам’ятний знак.
Наталія Пась,
директор Камінь-Каширського
краєзнавчого музею
Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 568 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]