Головна » 2013 » Березень » 18 » 80 років від дня народження А.М.Григоровського (1933–2000) – засновника Уховецького народного краєзнавчого музею.
17:18
80 років від дня народження А.М.Григоровського (1933–2000) – засновника Уховецького народного краєзнавчого музею.
80 років від дня народження А.М.Григоровського (1933–2000) – засновника Уховецького народного краєзнавчого музею.
18 БЕРЕЗНЯ
80 років від дня народження А. М. Григоровського (1933–2000) –
волинського краєзнавця, засновника та директора
Уховецького народного краєзнавчого музею
Анатолій Миколайович Григоровський народився 18 березня 1933 року в с.Дерно Олицького району (тепер Ківерцівський район) у сім’ї службовця. Ще перед війною сім’я переїжджає на батьківщину матері у с.Любитів Ковельського району. У Любитівській школі він здобув семирічну освіту. Юнака вабила педагогічна робота, і Анатолій Григоровський у 1951 році стає студентом Камінь-Каширського педагогічного училища. Здібний студент за один рік опанував 4-х річний курс навчання і був призначений вихователем Любитівського дитячого будинку. Згодом вчителював у школах сіл Перковичі та Скулин, паралельно навчаючись з 1953 року на філологічному факультеті Львівського державного університету ім. Івана Франка.
Школу гарту молодий педагог здобував під час служби в армії. З 1956 року Анатолій Григоровський працює вчителем початкових класів Уховецької середньої школи, а з 1962 року – вчителем української мови і літератури.
А. М. Григоровський – педагог за фахом, краєзнавець за покликанням серця. Разом зі своїми колегами, закоханими в історію рідного поліського краю, він стояв біля витоків краєзнавчого руху, започаткованого на Волині на початку 1960-х років.
Ковельщина – один із численних куточків волинської землі, славиться своєю історичною минувшиною. Це – край Лесі Українки, де у Ковель, Скулин, Любитів, Волошки, Уховецьк пролягли її шляхи у пошуках народних скарбів. Не один десяток кілометрів зі своїми вихованцями пройшов цими дорогами Анатолій Миколайович. Його зацікавила доля сім’ї Васют, фронтові дороги односельців, героїчні дії воїнів Радянської Армії, що визволяли с. Уховецьк у березні 1944 року.
Анатолій Григоровський був ініціатором заснування музею при школі. Загальні збори педагогічного колективу Уховецької середньої школи 4 вересня 1958 року підтримали цю пропозицію і прийняли рішення про створення музею при школі. Йшла клопітка робота з накопичення музейних експонатів. Пошукову і збиральницьку роботу вели як вчителі, так і учні школи. 30 вересня 1960 року Уховецький шкільний музей було відкрито. Громадським директором від початку його відкриття став А. Григоровський. Це був один з перших музейних закладів на Волині, який активізував краєзнавчий рух в області уже на початку 1960-х років.
У результаті пошукової роботи, керованої А. Григоровським, виникла потреба розширити експозиційну площу шкільного історичного музею, що розмістився в одній кімнаті, а заодно – і змінити його профіль – на краєзнавчий. Спільними зусиллями громадського активу, педагогічного та учнівського колективу було переобладнано закриту церкву, що поруч зі школою, під музей.
Анатолій Миколайович самотужки оволодівав особливостями музейної роботи. У цьому йому допомагали науковці обласного краєзнавчого музею, тісне спілкування з досвідченими колегами – Анатолієм Парфенюком, Григорієм Гуртовим, Олексієм Філіповичем – та участь у краєзнавчих семінарах різних рівнів. Листувався з архівами України та Радянського Союзу, відшукував нові дані про воїнів-визволителів краю. Він вів велике листування з учасниками боїв за Ковельщину, запровадив картотеку на кожного із воїнів. Щирі і теплі листи вдячності за шану і пам’ять линули в родину Григоровських з усіх кінців країни.
Велика заслуга Анатолія Григоровського в тому, що за значні успіхи у роботі, за змістовну експозицію 10 грудня 1968 року Міністерство культури України присвоїло Уховецькому краєзнавчому музею почесне звання «Народний».
Стараннями А. Григоровського двічі у 1982 і у 1991 роках експозиція Уховецького народного історичного музею була повністю перебудована. Прикро, що музей через кілька місяців після реекспозиції 1991 року був закритий. Важко пережив це незмінний директор Уховецького народного музею А. М. Григоровський, який частку свого серця віддав музею.
Частина експонатів Уховецького народного краєзнавчого музею ще за життя Анатолія Миколайовича була передана до Ковельського історичного музею, картини Андроника Лазарчука – на тимчасове зберігання у Волинський краєзнавчий музей. Решта експонатів залишилася в Уховецькій середній школі. Тут з 2000 року діє шкільний музей, якому у 2007 році було присвоєно звання «Народний».
Односельці знають, шанують і бережуть пам’ять про Анатолія Миколайовича Григоровського – педагога і патріота, що так любив рідний його серцю Уховецьк.
Лариса Криштапюк
_______________________________
Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2013 рік / упр. культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2012. – С. 35-36.
Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 472 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]