Головна » 2011 » Вересень » 23 » 27 вересня відривається МУЗЕЙ ІСТОРІЇ ЛУЦЬКОГО БРАТСТВА (XVII – XXI ст.)
13:23
27 вересня відривається МУЗЕЙ ІСТОРІЇ ЛУЦЬКОГО БРАТСТВА (XVII – XXI ст.)
27 вересня відривається МУЗЕЙ ІСТОРІЇ ЛУЦЬКОГО БРАТСТВА (XVII – XXI ст.)
Відкриття Музею історії Луцького Хрестовоздвиженського братства XVII XXI століть відбудеться 27 вересня  2011 року о 12.00 год. за адресою: м. Луцьк, вул. Кондзелевича, 5. Розпочнеться дійство святковою літургією архієпископа Луцького і Волинського о.Михаїла в братській Хрестовоздвиженській церкві о 10.00.
 
Українські історичні братства  – першовзір
сучасного громадянського суспільства
27 вересня, на свято Воздвиження Чесного Хреста, в Луцьку, у старовинному приміщенні колишнього братського монастиря відкривається Музей історії Луцького Хрестовоздвиженського братства XVII – XXI століть. Спільними зусиллями його зорганізували: правонаступник Луцького історичного братства – Волинське крайове Братство св.ап.Андрія Первозваного і Волинський краєзнавчий музей.
Серед найбільших українських релігійно-мирянських православних організації – Львівського і Київського, Луцьке братство займає осібне місце. Розпочало свою роботу у 1617 році, в складних умовах відсутності власної держави, денаціоналізації і покатоличення українського суспільства. Ставило амбітне завдання відродження втрачених позицій Української Православної Церкви і на цьому шляху об’єднало зусилля всіх верств волинського населення – князів і шляхти, міщан і селян.
Як членам найкрупнішої у Волинському воєводстві православної корпорації луцьким братчикам вдалося більше ніж на сто років зберегти «віру батьків і дідів», що було рівнозначним самому існуванню української спільноти в Речі Посполитій.
Через горнило братства в Луцьку в різний час пройшли видатні постаті української історії: чернець з Афону Ісакій Борискович, архімандрит козацького Терехтемирівського монастиря Іоан Курцевич, законодатель театральної драматургії Іван-Іоаникій Волкович, козацький писар і гетьман Іван Виговський, луцько-острозькі єпископи Афанасій Пузина і Гедеон Четвертинський, київський митрополит Дионісій Балабан, волинський парламентар Лаврентій Древинський, київська фундаторка Галшка Гулевичівна, поет-сатирик Данило Братковський, іконописець Іов Кондзелевич, юрист Петро Косач, історики Орест Левицький та Іван Власовський та багато інших. Почесними членами Луцького братства вважали себе київський митрополит Св. Петро Могила, молдовський господар Васіле Лупу, митрополит Іларіон Огієнко.
Перший в Україні музей історії братської організації збудований на науковому образотворчо-документальному матеріалі, художніх творах волинських малярів Олександра Дишка і Володимира Жупанюка. Експозицію доповнюють оригінальні церковні предмети з колекції Волинського краєзнавчого музею.
Раритетами новоствореного музею є стародруки з бібліотеки Луцького братства, документи про фінансові операції луцьких братчиків, метричні книги Хрестовоздвиженської братської церкви та, власне, товстелезні стіни братського монастиря... А через схему-реконструкцію Старого міста на космічному знімку сучасного Луцька відвідувачі музею матимуть можливість особисто зазирнути в минуле волинської столиці.
Музей Луцького братства створено за сприяння волинських меценатів, якими, як і в далекому минулому, повниться благодатна Волинська земля.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 797 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]