Головна » 2011 » Жовтень » 28 » 27-28 жовтня 2011 року відбулася ХVІІІ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.
13:00
27-28 жовтня 2011 року відбулася ХVІІІ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.
27-28 жовтня 2011 року відбулася ХVІІІ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.
МУЗЕЙ ЗІБРАВ ДОСЛІДНИКІВ
Невеликий штат фахівців Музею волинської ікони робить дуже потрібні і значимі справи. Мало того, що все новими і новими скарбами поповнюють колекцію музею, привозячи до Луцька з експедицій ікони, церковне начиння (нехай вони і потребують реставрації, зате їх збережуть для нащадків), а ще й займаються видавництвом, підготовкою і проведенням міжнародних наукових конференцій «Волинська ікона: дослідження та реставрація».
Цими днями в Луцьку відкрилася вже ХVІІІ така конференція. В її роботі, окрім волинських науковців, взяли участь люди, які присвятили своє життя дослідженню ікон, вчені, завідуючі музеями, інші фахівці з Києва і Москви, з Польщі і Білорусі, Львова і Дніпропетровська та інших міст України. Видано об'ємний збірник матеріалів конференції. До речі, такі збірники видаються постійно.












Конференцію відкрив, зазначивши про особливі пам'ятки сакрального мистецтва, їх неоціненну роль у розвитку духовності нашого краю, директор краєзнавчого музею, заслужений працівник культури Анатолій Силюк. Першим привітав учасників конференції меценат Музею волинської ікони, без якого не обходиться жодна імпреза, владика Ніфонт. Його втішає те, що експозиція музею поповнюється, тут з'явився, як він казав, не без Божого благословення, образ Холмської чудотворної Богородиці, інші безцінні твори сакрального мистецтва, видано альбом, в якому вміщено зібрання в музеї. Владика Ніфонт прийшов на конференцію не з порожніми руками. Очолювана ним Волинська єпархія видала факсимільне Луцьке Євангеліє, яке старіше за Пересопницьке майже на два століття. Владика Ніфонт подарував його музею. Про розвиток музейної справи на Волині говорив, вітаючи учасників конференції, заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк. Він вручив почесні грамоти облдержадміністрації учасникам конференції, доктору історичних наук зі Львова Володимиру Александровичу та заступнику директора Калузького художнього музею (Росія) Василю Пуцку.








    Щиро вітав волинських колег, з якими зв'язує багатолітня співпраця, і подарував владиці Ніфонту грунтовну працю музейників директор музею із Замостя (Республіка Польща) Анджей Урбанський.
У краєзнавчому музеї відбулося пленарне засідання конференції, на якому, зокрема, виступили з доповідями доктори наук – мистецтвознавства та історії Ангеліна Смирнова із Москви, Володимир Александрович зі Львова, Василь Пуцко з Калуги та інші науковці. Після пленарного засідання відбулася презентація нових видань сакрального мистецтва. У Музеї волинської ікони того ж дня працювали дві секції – «Ікона: дослідження та реставрація» і «До історії і вивчення пам'яток сакрального мистецтва».


































































Учасники конференції відвідали меморіальний музей В'ячеслава Липинського в Затурцях, Володимир-Волинський історичний музей, Зимненський Святогорський та Свято-Успенський монастирі.
Анастасія ФІЛАТЕНКО

____________________________
Волинь-нова. – 2011.  – 1 листопада – С. 8.
Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 518 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]