Головна » 2011 » Жовтень » 21 » 27-28 жовтня 2011 року відбудеться ХVІІІ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.
15:38
27-28 жовтня 2011 року відбудеться ХVІІІ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.
27-28 жовтня 2011 року відбудеться ХVІІІ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.
ХVІІІ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”, зорганізована Волинським краєзнавчим музеєм на базі свого відділу – Музею волинської ікони. Конференція традиційно присвячена пам’яті відомого українського вченого-мистецтвознавця Павла Жолтовського і продовжує щорічні наукові зібрання з питань дослідження і реставрації волинського іконопису, започатковані у 1994 році. Основним завданням цього наукового проекту стало узагальнення досвіду провідних науково-дослідницьких профільних організацій, музейних та освітніх установ для вирішення нагальних проблем збереження, дослідження та реставрації пам’яток волинського іконопису, привернення уваги науковців та громадськості до цього унікального явища у мистецькій спадщині України. Волинський краєзнавчий музей нині став справжнім координаційним центром у дослідженні пам’яток сакрального мистецтва Волині, долучивши до їх вивчення вітчизняних та зарубіжних вчених, музейних працівників та реставраторів.
У ХVІІІ міжнародній науковій конференції „Волинська ікона: дослідження та реставрація” зголосилися взяти участь понад 40 вчених, мистецтвознавців, істориків, музейних працівників та реставраторів з України, Росії, Білорусії та Польщі. Свої здобутки та безцінний досвід у галузі збереження та дослідження пам’яток сакрального мистецтва представили фахівці з музеїв, реставраційних установ, вищих навчальних закладів, академічних інститутів – всіх основних наукових центрів, що працюють над дослідженням та реставрацією волинської ікони. Це, зокрема, Інститут українознавства імені І.Крип’якевича НАН України, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т.Рильського НАН України, Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури у Києві, Львівська національна академія мистецтв, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Волинський національний університет імені Лесі Українки, Харківська державна академія дизайну та мистецтв, Московський державний університет (Росія), Католицький Люблінський Університет, Інститут Центрально-Східної Європи у Любліні та Природничо-Гуманітарний Університет у Сєдльцах (Республіка Польща), Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Дніпропетровський національний історичний музей імені Д.І.Яворницького, Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського в Коломиї, Волинський обласний, Камінь-Каширський та Любомльський районні краєзнавчі музеї, Чернівецький обласний художній музей, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Державний історико-культурний заповідник м.Острога та Національний заповідник „Замки Тернопілля”, Калузький обласний художній музей (Російська Федерація), Національний мистецький музей Республіки Білорусь та Музей старожитнобілоруської культури Інституту мистецтвознавства, етнографії і фольклору  НАН  Білорусі, Замосцький музей у Замосці (Республіка Польща), Національний науково-дослідний реставраційний центру України і його Львівська філія, Львівська Духовна семінарія Святого Духа та інші.
У перший день конференції будуть проведені пленарні засідання і презентація нових видань з сакрального мистецтва – у Волинському краєзнавчому музеї, та секційні засідання – у Музеї волинської ікони. У другий день відбудеться виїзне засідання – учасники конференції відвідають Затурцівський меморіальний музей В’ячеслава Липинського, Володимир-Волинський історичний музей, ознайомляться з пам’ятками сакрального мистецтва та культової архітектури Стародавнього Володимира, Зимненського Святогорського монастиря та Свято-Успенського чоловічого монастиря (с. Низкиничі Іваничівського району).
Видано науковий збірник матеріалів конференції, у якому вміщено науковий доробок 39 авторів. Окремий розділ збірника присвячений Холмській Чудотворній іконі Божої Матері. Видання ілюстроване, більшість світлин публікується вперше.
Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 506 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]