Головна » 2013 » Серпень » 26 » 26 серпня – 20 років від дня відкриття Музею волинської ікони в м.Луцьку (1993).
16:41
26 серпня – 20 років від дня відкриття Музею волинської ікони в м.Луцьку (1993).
26 серпня – 20 років від дня відкриття Музею волинської ікони в м.Луцьку (1993).
Музейні працівники Волині
щиро вітають колектив
Музею волинської ікони



з 20-річним ювілеєм
та зичать міцного здоров’я,
творчої наснаги та нових здобутків на ниві
музейництва та мистецького краєзнавства Волині,
збереження, дослідження та популяризації
волинського іконопису!
 
Довідково:
Музей волинської ікони в Луцьку, відділ Волинського краєзнавчого музею, відкритий 26 серпня 1993 року. За 20 років своєї діяльності він став визнаним культурним, науково-просвітницьким і туристичним центром Волині та України. Це єдиний в Україні музей, який репрезентує самобутню регіональну школу волинського іконопису.
На честь 10-ї річниці незалежності України 17 червня 2001 року експозиція Музею волинської ікони була відкрита у новозбудованому приміщенні по вул. Ярощука, 5.



Унікальна збірка музею нараховує понад дві тисячі пам’яток сакрального мистецтва XVI–XIX століть, зокрема: твори темперного та олійного живопису, предмети металопластики, декоративної різьби та скульптури. У колекції більше 400 ікон кінця XVIII – поч. XХ століть, вилучених на українських митницях при спробі незаконного вивезення за кордон. Давні пам’ятки Волині мають велику історико-мистецьку цінність і дозволяють вивчати різноманітні аспекти художньої культури Волині XVI–XIX століть. Cтворення колекції пов’язане з іменем відомого українського мистецтвознавця Павла Жолтовського (1904–1986), який очолював експедиції Волинського краєзнавчого музею 1980-х років з вивчення та збору історичних і культурних пам’яток у храмах Волині. Нині збірка постійно поповнюється завдяки передачі пам’яток сакрального мистецтва священнослужителями і церковними громадами з благословення керівників православних єпархій Волині, дарунків колекціонерів і окремих громадян.
У залах Музею волинської ікони експонується більше ста творів іконопису XVI–XVIII століть, які репрезентують творчість окремих іконописців та іконописних осередків Волині. Серед шедеврів – ікони «Спас у славі» XVI століття, «Юрій Змієборець з житієм» 1630 року, «Спас Вседержитель» першої пол. XVIІ століття, роботи Йова Кондзелевича «Спас Вседержитель» XVIІ століття, «Пророки», «Св. Георгій» початку XVІІІ століття, а також оригінальні зразки декоративної різьби і скульптури Волині XVIІ–XVIІІ століть.
Авторитет Музею волинської ікони, як визнаного в Україні осередку колекціонування, дослідження і збереження пам’яток сакрального мистецтва, спонукав членів громадського товариства «Холмщина» передати до музею у вересні 2000 року Холмську Чудотворну ікону Божої Матері – унікальну пам’ятку візантійського мистецтва ХІ–ХІІ століття. Ікона була реставрована завідувачем реставраційної майстерні Волинського краєзнавчого музею Анатолієм Квасюком. Наукове керівництво за процесом реставрації здійснювали спеціалісти Національного науково-дослідного реставраційного центру України. З часу перебування Холмської Чудотворної ікони Божої Матері у Музеї волинської ікони він став місцем паломництва християн. Це єдиний приклад у новітній історії музейництва України, коли до ікони, що знаходиться в музеї, йдуть велелюдні хресні ходи. Щорічно в музеї буває понад 6 тисяч паломників з України, Росії, Польщі, Словаччини, Чехії, Парагваю, Єрусалима, Греції.



Сьогодні музей став відомим в Україні і за кордоном науково-дослідним центром. Працівники Музею волинської ікони ведуть активну наукову роботу з дослідження волинського іконопису та опрацювання музейних колекцій України. Укладені наукові каталоги музейних колекцій металопластики, декоративної різьби та скульптури, творів олійного живопису, ікон у срібних окладах. З 1994 року Волинський краєзнавчий музей на базі Музею волинської ікони проводить щорічні міжнародні наукові конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація». В конференціях беруть участь науковці, реставратори з України, Росії, Білорусі, Словаччини та Польщі. Видані 19 наукових збірників матеріалів конференцій, де друкуються дослідження з волинського іконопису, сницарства, культової архітектури, книгодрукування.
Важливою ланкою в роботі музею є співпраця з Національним науково-дослідним реставраційним центром України та його Львівським філіалом, Національною Академією образотворчого мистецтва і архітектури у реставрації і проведенні техніко-технологічних досліджень волинських ікон.
Дослідженню і збереженню пам’яток сакрального мистецтва Волині сприяє музейно-церковне співробітництво: передача до музею старих ікон, які вже не використовуються в культовій практиці, проведення спільних з УПЦ КП та УПЦ виставок, конференцій, концертів духовної музики, тематичних вечорів для учнів недільних шкіл, занять зі студентами духовних семінарій. У 2009 році колектив музею нагороджений Митрополитом Київським і всієї України, Предстоятелем УПЦ Володимиром Грамотою за старанні труди на славу Святої Церкви. У 2010 році за значні заслуги в розвитку культури, науки та духовності Музею волинської ікони був переданий у дар екземпляр факсимільного видання Пересопницького Євангелія. Урочистий акт передачі здійснив Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель УПЦ Володимир.
Одним із важливих напрямків роботи музею є пам’ятко-охоронна діяльність. Питання збереження і охорони мистецьких та історичних пам’яток, які перебувають у храмах Волині, неодноразово висвітлювалися у матеріалах конференцій, виступах працівників перед священнослужителями православних єпархій краю, на лекціях для студентів духовних семінарій УПЦ і УПЦ КП. Музей проводить щорічно експедиції по обстеженню культових споруд Волині з метою звірки раніше облікованих пам’яток, стану їх збереження, виявлення й обліку нових. З експедицій до фондів музею передані сотні пам’яток сакрального мистецтва XVI–XVIII ст., зокрема два іконостаси XVIII ст.
Музей волинської ікони провадить активну культурно-просвітницьку та інформаційну діяльність. Музей організував більше ста виставок творів сакрального мистецтва з музейних фондів, приватних колекцій, збірок музеїв України. В експозиції та виставкових залах працівники музею проводять оглядові і тематичні екскурсії для різних категорій відвідувачів (дошкільнята, школярі, студенти, дорослі). Освітня робота музею здійснюється у взаємодії з відповідними шкільними програмами і втілюється в різних формах: читання лекцій із залученням експонатів, проведення тематичних вечорів, як у музеї, так і за його межами, зустрічі з сучасними іконописцями Волині. З 2008 року в музеї проходять «Різдвяні зустрічі» за участю світських та церковних хорових колективів Волині. Музей популяризує свою діяльність через засоби масової інформації: публікації в газетах і журналах, виступи наукових працівників на телебаченні і радіо. З 2009 року вичерпну інформацію про музей можна знайти на сайті: https://volyn-ikona.at.ua.
З року в рік в Україні та за її межами зростає популярність Музею волинської ікони, який став своєрідною візитівкою волинського краю. За час діяльності музею його відвідали понад 200 тисяч волинян та гостей з України та з-за кордону. Почесними відвідувачами музею були відомі духовні, політичні та державні діячі, діячі науки, культури та мистецтва. Музей мав за честь приймати Президентів України, президента Литви Валдаса Адамкуса, Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, Митрополита Київського і всієї України Володимира.
Тетяна Єлісєєва
________________________
Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2013 рік / упр. культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2012. – С. 111-113.
Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 1069 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]