Головна » 2015 » March » 26 » 26 березня – 30 років з часу створення Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку
00:00
26 березня – 30 років з часу створення Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку
26 березня – 30 років з часу створення Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку

Колектив

Волинського краєзнавчого музею

щиро вітає працівників

Державного історико-культурного

заповідника у м. Луцьку

з 30-річним ювілеєм

та висловлює щирі слова вдячності

за багаторічну плідну співпрацю з обласним музеєм

і зичить творчої наснаги для

подальших вагомих здобутків

у збереженні, дослідженні та популяризації

історичної спадщини стародавнього Луцька!

Довідково:

   Державний історико-культурний заповідник в м. Луцьку створений за постановою Ради Міністрів УРСР від 26 березня 1985 року № 130 «Про оголошення комплексу пам’яток історії та культури м. Луцька історико-культурним заповідником республіканського значення». Одночасно рішенням облвиконкому було затверджено положення про заповідник та створено його дирекцію. У своїй структурі заповідник мав адміністративно-господарський, науково-дослідний, реставраційний та культурно-освітній відділи.

   Уже в ході формування кадрового складу проводилися наукові дослідження пам’яток архітектури і всієї території заповідника, яка складала 41 гектар. Першочергова увага була надана Луцькому замку. Під час його архітектурних та археологічних досліджень дирекцією заповідника було завершено реставрацію та налагоджено охорону і туристичне обслуговування. Таким чином замок став першим екскурсійно-туристичним об’єктом заповідника. В наступні роки в замку було відкрито постійно діючі виставки та експозиції, зокрема «Старожитності», «Арсенал», «Плитниця», Музей книги, Соборна церква Івана Богослова. Особливою популярністю у відвідувачів замку користується перший в Україні Музей дзвонів, відкритий у Владичій вежі. Неповторною і зворушливою є експозиція меморіальної кімнати «Лесина вітальня» в будинку Косачів.

   У результаті дослідження території заповідника були проведені інженерно-археологічні пошуки з вивчення потужності культурного шару, спелеологічні обстеження підвалів та археологічні дослідження. Все це дало практичний матеріал для здійснення програми реконструкції втраченої історичної забудови над збереженими середньовічними підвалами будинків, а також декілька тисяч цінних археологічних знахідок для майбутніх експозицій.

   Таким чином колись занедбане старе місто перетворилось у культурно-туристичний центр. На території історико-культурного заповідника проводяться фестивалі, концерти, лицарські турніри і навіть шлюбні урочистості. Серед традиційних: фестиваль дзвонарів «Благовіст Волині» та Лицарський турнір «Меч Луцького замку». В історико-культурному заповіднику проводяться наукові конференції «Любартівські читання», в яких беруть участь дослідники з усієї України. Збірники матеріалів наукових конференцій, а також окремі видання працівників заповідника, путівники та буклети дають змогу відвідувачам Старого Луцька детально ознайомитися з історією його архітектурних пам’яток.

   Нині історико-культурний заповідник в м. Луцьку є важливою науково-дослідницькою і культурно-освітньою установою, яка здійснює охорону, використання, реставрацію і вивчення пам’яток культурної спадщини, розташованих на його території.

Надія Троневич

______________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2010 рік / упр-ня культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, Е. С. Ксендзук. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2009. – С. 38-39.

Категорія: Луцький історико-культурний заповідник „Старий Луцьк” | Переглядів: 1026 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]