Головна » 2014 » November » 19 » 25 років з часу створення Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.
13:25
25 років з часу створення Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.
25 років з часу створення Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Колектив

Волинського краєзнавчого музею

щиро вітає

Волинську обласну організацію

Національної спілки краєзнавців України

з 25-річним ювілеєм

та висловлює щирі слова вдячності

за багаторічну плідну співпрацю з обласним музеєм

та зичить усім його членам

творчої наснаги для подальших вагомих здобутків

на ниві дослідженні та популяризації

історико-культурної спадщини українського народу!

Довідково:

Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України (з 2009 року) бере свій початок від часу, коли було створено Волинське обласне товариство краєзнавців 17 листопада 1989 року на III Волинській історико-краєзнавчій конференції, в роботі якої взяли участь делегати з багатьох районів і міст Волинської області, представники державних установ і громадських організацій.

З утворенням Всеукраїнської спілки краєзнавців, яку очолив академік НАН України Петро Тимофійович Тронько, обласна організація була зареєстрована як складова частина спілки у 1993 р.

До краєзнавства постійно прилучаються все нові й нові сили, але, на жаль, мало молоді, хоча учнівські олімпіади, робота Малої Академії Наук, курсові та дипломні роботи студентів, наукові дослідження аспірантів дають кожного разу нові імена та підстави для оптимізму. Серед краєзнавців – не просто любителі історії, культури, природи краю. Серед них є досвідчені, з глибокими знаннями і багатою дослідницькою працею науковці, архівісти, працівники бібліотек, музеїв, вчителі. Саме їхніми трудами збираються документи та експонати, виринають із забуття відомі колись, забуті або нововідкриті історичні постаті. Саме завдяки краєзнавству, подвижникам краєзнавчого руху заповнюється певний «вакуум» у збереженні традицій, звичаїв, побуту, багатьох культурних надбань для збереження історичної пам’яті, забезпечення національної самосвідомості та національно-культурного розвитку краю і держави.

Серед великого загону краєзнавців Волинської області 130 стали членами національної спілки, створено осередки у Володимир-Волинському, Ковельському, Маневицькому, Луцькому, Любомльському районах.

За 25 діяльності ВООНСКУ було зроблено чимало у справі національно-культурного відродження та дослідження і вивчення краю видано сотні книг і опубліковано тисячі статей на краєзнавчу тематику. Чимало волинян відзначено різними нагородами за плідну діяльність у розвитку краєзнавчого руху. Серед них у різні роки стали заслуженими працівниками освіти та культури Г. Бондаренко, Г. Гуртовий, Б. Заброварний, І. Кічий, Г. Маслай, О. Огнєва, Г. Охріменко, О. Ошуркевич, А. Силюк, Є. Франчук та інші; вісім – лауреатами премії імені Дмитра Яворницького Всеукраїнської спілки краєзнавців, 4 – почесними і 4 – дійсними членами Правління Всеукраїнської спілки краєзнавців, лауреати обласних премій імені Миколи Куделі, Галшки Гулевичівни, Агатангела Кримського, «Одержимість» та інших. А. Силюка – директора Волинського краєзнавчого музею відзначено у 1998 р. регіональною премією «За відродження Волині».

У 2009 році Грамотою Кабінету Міністрів України нагороджено археолога, керівника багатьох археологічних експедицій О. Златогорського, Грамотою Міністерства культури України – відомого дослідника Луцька В. Пясецького.

Першими лауреатами премії НСКУ імені Академіка Петра Тронька у 2012 році стали музейні працівники Віра Комзюк, Наталія Пушкар та журналіст Валерій Мельник.

Слід згадати добрим словом і тих, кого вже немає з нами, але котрі багато зробили для розвитку музейної справи у Волинській області та в краєзнавчому русі. Це імена вчених Р. Оксенюка, О. Михайлюка, вчителя М. Корзонюка з с. Бужанки Іваничівського району, дослідника Горохівщини Я. Димнича, засновника історико-краєзнавчого музею у Камені-Каширському В. Кмецинського, наукового співробітника Луцького історико-культурного заповідника Б. Сайчука, дослідника Полісся і Любешівщини О. Бренчука. Серед них – також члени правління обласної організації, заслужені працівники народної освіти і лауреати премії ім. Д. Яворницького І. Кічий, Є. Франчук і Б. Заброварний, поет і журналіст О. Бобак, письменник С. Борисюк. Непоправною втратою для краєзнавства стала смерть лауреата премії ім. Д. Яворницького та багатьох інших премій, орденоносця, почесного громадянина Волинської області, директора Торчинського історичного музею Г. Гуртового. Звичайно, цими іменами список відомих волинських краєзнавців далеко не вичерпується. Про це свідчать матеріали, підготовлені для краєзнавчого словника та енциклопедичного довідника про Волинську область. Упродовж багатьох років у товаристві краєзнавців ведуть велику роботу члени Правління – заслужений працівник культури М. Онуфрійчук, заслужений працівник народної освіти Г. Маслай, лауреат премії ім. Д. Яворницького, заслужений працівник культури А. Силюк, лауреат премії ім. О. Цинкаловського, директор державного архіву В. Гика, директор Любомльського краєзнавчого музею О. Остапюк, директор Маневицького краєзнавчого музею П. Хомич, директор обласної універсальної наукової бібліотеки Л. Стасюк, голова Волинського відділення УТОПІК Г. Марчук, декан історичного факультету СНУ, доцент А. Шваб та інші члени Правління і Спілки. Саме ці люди забезпечують проведення різних краєзнавчих заходів, працюють в оргкомітетах та редакційних колегіях, визначають їх високий рівень з точки зору організаційного, фінансового і наукового забезпечення.

Спільно з обласними та міськими органами влади, обласним геральдичним товариством, обласна Спілка активно включилась у вивчення, дослідження і розробку сучасної волинської символіки. 17 грудня 1997 року на сесії Волинської обласної Ради народних депутатів було прийнято герб і прапор Волинської області. Понад 50 проектів гербів було підготовлено для сільських рад Ковельського, Старовижівського і Шацького районів, частини міст Волині.

Краєзнавці мають можливість публікуватися у журналі обласного інституту післядипломної освіти «Педагогічний пошук», у періодичних виданнях Волинського краєзнавчого музею, а також у фаховому часописі «Літопис Волині» Центру досліджень Волині при Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки. Обласна організація НСКУ має постійну підтримку ректорату університету.

До святкування 20-річчя ВООНСКУ було випущено спеціальний випуск «Минуле і сучасне Волині та Полісся», у якому зібрано відомості про діяльність обласної спілки, про її членів, про лауреатів різних премій, опубліковано Статут обласної спілки, Кодекс честі та інші документи, вміщено перелік майже всіх видань краєзнавчої літератури у Волинській області, змісти усіх збірників конференцій «Минуле і сучасне Волині та Полісся». Новий спеціальний випуск вийде і до 25-річчя обласної організації, в якому будуть опубліковані матеріали, що розповідатимуть про п’ять останніх років діяльності ВООНСКУ.

Геннадій Бондаренко

_______________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2014 рік / упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк : Твердиня, 2013. – С. 162-164.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 891 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]