Головна » 2018 » April » 24 » 24 квітня 75 років від дня народження музейника, педагога, заслуженого працівника освіти України Б.А.Свереди
00:00
24 квітня 75 років від дня народження музейника, педагога, заслуженого працівника освіти України Б.А.Свереди
24 квітня 75 років від дня народження музейника, педагога, заслуженого працівника освіти України Б.А.Свереди

Музейні працівники Волині
щиро вітають
волинського музейника, педагога,
заслуженого працівника освіти України

БОГДАНА АНТОНОВИЧА СВЕРЕДУ

з 75-річчям від дня народження
та зичать міцного здоров’я, довгих років життя,
творчої наснаги та нових здобутків на ниві
музейництва та краєзнавства!

Довідково:

Богдан Антонович Свереда народився 24 квітня 1943 року в с. Коршів Луцького району. Середню освіту здобув у Несвіцькій школі, професійно – технічну – у Володимир – Волинському училищі № 3 (спеціальність – механік автотранспорту), вищу – у Луцькому педагогічному інституті імені Лесі Українки на історичному факультеті, який закінчив у 1971 році.

Трудову діяльність розпочав слюсарем у Луцькому таксомоторному парку. З листопада 1963 року по серпень 1966 року служив в армії. В 1968 – 1974 роках працював у громадських організаціях. З 1974 по 1977 роки працював в апараті Луцької міської ради.

З лютого 1977 року Б. А. Свереда нерозривно пов'язаний з освітою міста Луцька. З цього часу він очолює педагогічний колектив школи № 6, одночасно займається будівництвом середньої школи № 14. Починаючи з 1978 року та впродовж тридцяти років, Богдан Антонович – незмінний директор однієї з найкращих шкіл міста Луцька - школи №14. « З цього часу я зрозумів, що обрав правильний шлях у своєму житті – педагогічну ниву, - ділиться роздумами Богдан Антонович, – на цьому шляху я завжди керувався основним своїм кредо: «Враховувати кращий досвід та йти в ногу з часом!».

Його щоденна, наполеглива робота з формування учнівського та педагогічного колективу, впровадження нових форм роботи з батьківською громадськістю забезпечили ефективність діяльності школи та заклали фундамент її постійного поступу до змін та здобутків.

Богданом Антоновичем розроблена система виховної роботи, яка об’єднала педагогів, школярів та батьків. В її основу покладено вивчення родоводу сім’ї та ідея родинного виховання. Трикутник «школа-учні – батьки» є основною схемою у вирішенні більшості питань, пов’язаних з проблемами навчально-виховного процесу. Кожна його ланка є рівноправним учасником усіх шкільних справ, ідей і задумок.

За ініціативи директора була побудована й обладнана світлиця з інтер’єром української хати, яка стала центром впровадження започаткованої нової системи виховної роботи. Нині це народний етнографічний музей «Світлиця», який очолює Богдан Антонович. «Світлиця» – єдиний музей, який отримав звання «Народний» серед загальноосвітніх навчальних закладів. Його експозиція розміщена у трьох шкільних приміщеннях. Є своє фондосховище, що нараховує понад 2 500 музейних експонатів. Серед представлених та збережених у «Світлиці» артефактів є речі та реліквії його очільника – Богдана Антоновича Свереди та його родини. Слід відзначити, що в діяльності музею велика увага надається поповненню його новими, цікавими та оригінальними експонатами. До пошукової роботи Богдан Антонович залучає вихованців гімназії, їх батьків та родичів. Щорічно у весняно-літній період гімназійні пошукові загони юних краєзнавців вирушають у поліські райони Камінь-Каширщини, Ратнівщини, Любешівщини та Маневиччини, які багаті фольклорними та етнографічним матеріалами й предметами старовини. Як правило, маршрути визначаються наперед – за матеріалами генеалогічних досліджень гімназистів, орієнтуючись на родичів, котрі мають родинне коріння в цій місцевості. Крім того, фонди музею поповнюються завдяки просвітницькій акції «З бабусиної скрині – на полицю музею».

Таким чином, фонди шкільного музею збагачуються завдяки активній пошуковій та пізнавальній роботі вихованців закладу, що в свою чергу позитивно впливає на навчально-виховний процес в гімназії. Часто доводиться чути від учителів гімназії, що під час родинних свят її учасники урочисто передають оригінальні експонати та родинні реліквії в свою гімназійну гордість – етнографічний музей «Світлицю». Вони горді тим, що старовинні речі їхніх родин стають експонатами і розміщені у вітринах експозиції музею.

Для теоретичної та практичної підготовки музейного активу Богдан Антонович організував роботу гуртка «Юні музеєзнавці», до занять якого були залучені працівники Волинського краєзнавчого музею та народні майстри, які представляють для ознайомлення дітям кращі зразки етнографічних пам’яток. На базі етнографічного музею «Світлиці» діють секції історії, краєзнавства та археології.

Таким чином, учнівський музейний актив залучається до науково-дослідницької роботи. Юні музеєзнавці та гімназисти-пошуковці беруть участь у науково-практичних конференціях, конкурсах наукових робіт у Малій академії наук та в різних всеукраїнських історичних конкурсах та читаннях. У 2017 році екскурсовод музею Ольга Гаргола стала переможцем Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів шкільних музеїв.

Нині етнографічний музей «Світлиця» перетворився в осередок виховної роботи з формування національної свідомості та самосвідомості учнів, батьків, учителів. Новаторський стиль управління Богдана Антоновича почав використовуватися при розробці та реалізації багатьох освітніх проектів з проблем сімейного виховання у місті та області.

Слід відзначити, що Богдан Антонович, працюючи директором гімназії, одним із пріоритетів вважав методичну роботу з педагогами та впровадження нових освітніх технологій. З цією метою було започатковано випуск «Інформаційно-методичного вісника» та створено науково-методичний центр, в якому комп’ютеризовані робочі місця заступників по науковій та виховній роботі. Він – автор багатьох методичних посібників, автор двох методичних збірок «Збережемо народні традиції».

Б. А. Свереда – висококваліфікований, знаючий педагог, спеціаліст вищої категорії, вчитель історії, методист. Досконало володіє ефективними методами організації навчально-виховного процесу, забезпечує високу результативність навчання. Для нього характерний творчий пошук нових форм і методів у викладанні предмета. Вміло здійснює диференційований підхід до учнів, вдало використовує міжпредметні зв'язки, карти, таблиці, схеми, додаткову літературу, енциклопедії. Гімназисти, яких навчав Богдан Антонович, мають ґрунтовні знання, вміють дискутувати, узагальнювати, люблять уроки історії.

Ще одним із напрямків діяльності Богдана Антоновича є науково-публіцистична та громадська робота. Він бере участь у наукових конференціях, друкується на сторінках обласної та всеукраїнської преси, відстоюючи свою чітку патріотичну позицію щодо новітніх політичних реалій. Дослідивши російські історичні джерела XVIII–XX століть, він написав і видав науково-публіцистичну роботу «Фальсифікація походження російської держави та її населення».

Б. А. Свереда був депутатом п’яти скликань Луцької міської ради, чотири каденції він очолював комісію з гуманітарних питань. У 2003 році рішенням Луцької міської ради Б. А. Свереді присвоєно звання Почесного громадянина міста Луцька.

За багаторічну роботу Богдан Антонович Свереда відзначений багатьма нагородами, серед них – заслужений працівник освіти України. Та найвищою нагородою стали любов та повага учнів та педагогів, яких навчав добру, надихав на плідну працю.

Тамара Андрейчук

____________________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2018 рік / упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Запоріжжя : Мєга-Мікс, 2017. – С. 104–107.

Категорія: Музей „Світлиця” Луцької гімназії №4 імені Модеста Левицького | Переглядів: 491 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]