Головна » 2016 » July » 20 » 21 липня 1944 року – день вигнання нацистських окупантів з території Волинської області
12:55
21 липня 1944 року – день вигнання нацистських окупантів з території Волинської області
21 липня 1944 року – день вигнання нацистських окупантів з території Волинської області

З нагоди вигнання нацистів з теренів нашої області у Волинському краєзнавчому музеї розгорнуто фотодокументальну виставку, на якій представлені спогади волинян, котрі воювали на фронтах Другої світової війни, зокрема командира 39-ої гарматно артилерійської бригади М. Вікторсона, полковника Ф. Абашева та ін., фото вояків цієї бригади, фото зруйнованих населених пунктів Волинської області, історія 112 гвардійської стрілецької дивізії I Українського фронту, карта бойових дій цієї дивізії, яка брала участь у Рівне – Луцькій, Вісло – Одерській, Берлінській, Празькій фронтових операціях, карти до бойових операцій по звільненню Луцька, Торчина.

Довідково:

Початковим етапом вигнання нацистських окупантів з території Волині стала Рівне – Луцька наступальна операція, яка проводилася з 27 січня по 11 лютого 1944 р. Військами 13-ої армії (командуючий генерал – лейтенант М. Пухов) I Українського фронту. В результаті цієї операції було звільнено понад 200 населених пунктів Волинської і Рівненської областей, в тому числі 2 обласних і 7 районних центрів.

Після завершення Рівне-Луцької операції більша частина області залишалася ще окупованою, в центрі цієї території знаходилось м. Ковель.

Головний удар на ковельському напрямі завдавала 47-ма армія генерал – лейтенанта В. Поленова. Чотири місяці точилися запеклі бої за Ковель, у розпорядженні окупантів була танкова дивізія СС «Вікінг», з’єднання 4-ої танкової армії в складі майже десяти дивізій, 342 піхотна дивізія, танкові, артилерійські, мінометні підрозділи, численні інженерні споруди.

Лише 6 липня 1944 року війська I Білоруського фронту оволоділи м. Ковелем.

Повністю Волинська область була очищена від нацистських окупантів у другій половині липня 1944 р. на першому етапі Люблінсько-Брестської і Львівсько-Сандомирської наступальних операцій I Білоруського та I Українського фронтів.

Під час бойових дій на Волині загинуло майже 26 тисяч воїнів, серед них 26-и присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Хоча за неофіційною статистикою загиблих було набагато більше.

За роки нацистської окупації німці знищили понад 165 тисяч мирних волинян у селах і містах. 107 тисяч волинян було призвано до Червоної армії в 1944 – 1945 роках.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 740 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]