Головна » 2016 » January » 19 » 19 січня 70 років від дня народження українського історика, педагога, краєзнавця та музейника Г.В.Бондаренка
00:00
19 січня 70 років від дня народження українського історика, педагога, краєзнавця та музейника Г.В.Бондаренка
19 січня 70 років від дня народження українського історика, педагога, краєзнавця та музейника Г.В.Бондаренка

Музейні працівники Волині

щиро вітають

відомого вченого-історика, педагога,

краєзнавця та музейника

Геннадія Васильовича Бондаренка

з 70-річним ювілеєм

та зичать міцного здоров’я, довгих років життя,

творчої наснаги для нових наукових видань,

вагомих здобутків на ниві розбудови

музейної справи в області та розвитку

історичного краєзнавства Волині!

Довідково:

Геннадій Васильович Бондаренко – кандидат історичних наук, доцент (з 2006 р. – на посаді професора) кафедри археології та джерелознавства, а з 2015 р. – завідувач кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, відмінник освіти України (1988 р.), заслужений працівник народної освіти України (1993 р.), лауреат премій імені Дмитра Яворницького (1993 р.) Всеукраїнської спілки краєзнавців, імені Героя України Петра Тронька (2015 р.) Національної спілки краєзнавців України та обласної премії Волинського фонду культури імені Галшки Гулевичівни (1996 р.), член-кореспондент Української академії історичних наук (з 1999 р.). Із 1989 р. незмінний голова Волинського обласного товариства краєзнавців, з 2009 р. – голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Із 1996 р. – член правління Всеукраїнської спілки краєзнавців. Почесний краєзнавець України. Почесний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею.

Народився 19 січня 1946 р. у м. Сатанів Городоцького району Хмельницької області у родині військовослужбовця. До 1968 р. жив у м. Ізяславі Хмельницької області, навчався у СШ № 2 і працював з 1964 р. в районній бібліотеці для дітей та юнацтва. У 1968 р. без відриву від виробництва закінчив Кам’янець-Подільське культурно-освітнє училище і одержав фах бібліотекаря.

У 1972 р. закінчив історичний факультет Кам’янець-Подільського педінституту і працював вчителем історії та суспільствознавства середньої школи № 3 м. Полонне Хмельницької області. Після закінчення навчання в аспірантурі при Київському педінституті з 1977 р. постійно працює на історичному факультеті у Луцькому педінституті, а з 1993 р. – у Волинському державному (тепер Східноєвропейському національному) університеті імені Лесі Українки. З 1987 по 1993 рр. працював проректором по заочному навчанню. З 1997 р. до 2006 р. – завідував кафедрою теорії і методик викладання Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти.

На педагогічній та викладацькій роботі вже більше як 40 років. Кандидатську дисертацію на тему «Комітети бідноти України 1918–1920 рр.» захистив у 1981 р., а у 1984 р. одержав атестат доцента кафедри історії СРСР і УРСР. За час педагогічної діяльності читав різні курси, зокрема, «Історія України», «Спеціальні історичні дисципліни», «Теорія та методологія історії», «Історична географія» та інші спецкурси і спецсемінари. На запрошення Міністерства освіти брав участь у підготовці навчальних програм із курсів «Спеціальні історичні дисципліни» та «Історична географія» та залучений Національною спілкою краєзнавців України до написання підручника «Основи краєзнавства». Для шкільного курсу історії з тематики «Наш край»  підготував ґрунтовну програму «Історія Волині з найдавніших часів», розраховану на студентів історичних факультетів і слухачів системи підвищення кваліфікації. З 1 вересня 2005 р. за його ініціативою в школах Волинської області запроваджено програму факультативного курсу «Волинезнавство». Із 2006 р. призначений виконавчим директором Відділення інституту дослідів Волині у Вінніпезі при Волинському державному університеті імені Лесі Українки, тепер – Центр дослідів Волині при СНУ. Є членом редколегії наукового часопису «Літопис Волині». Автор проектів «Інтелектуальна еліта Волині» («Інтелектуальна еліта Волині». – Луцьк, 2012)  та «Некрополі Волині». Із 2008 р. – член спеціалізованої ради із захисту кандидатських дисертацій з історії України у Волинському (тепер – Східноєвропейському) національному університеті імені Лесі Українки. З 1997 р. бере участь у роботі Геральдичної комісії Волинської облдержадміністрації. З його ініціативи було розроблено і прийнято у 1997 р. Герб і Прапор Волинської області на основі історичних традицій краю. Є членом Громадської ради при Голові Волинської облдержадміністрації.

Серед важливих напрямів діяльності вченого і педагога є його активна участь у багатьох краєзнавчих виданнях і наукових збірниках історико-краєзнавчих конференцій, в редколегіях «Волинської Універсальної Енциклопедії», тому «Звід пам’яток історії та культури. Волинська область», серії видань «Реабілітовані історією» та навчально-методичного вісника «Педагогічний пошук», де вів рубрику «Краєзнавство», залучаючи до співпраці відомих дослідників Волино-Поліського краю. Брав участь у багатьох міжнародних, всеукраїнських, регіональних історико-краєзнавчих конференціях, семінарах, симпозіумах. Організатор і учасник конференцій Великої Волині та 56 конференцій «Минуле і сучасне Волині і Полісся». Учасник І, ІІ, ІІІ з’їздів Всеукраїнської спілки краєзнавців, IV і V з’їздів Національної спілки краєзнавців України (1990, 1996, 2003, 2008, 2012 рр.). Автор понад 300 публікацій: монографій, підручників, статей, рецензій з історії України та Волині, спеціальних історичних дисциплін, історичного краєзнавства, теорії та практики історичного пізнання.

Г. Бондаренко разом із професором М. Д. Березовчуком є автором монографії «Пролетарская опора в деревне» (К., 1986), у якій представлено історію комітетів бідноти України 1918-1920 рр. Він був членом авторського колективу «Історії Волині з найдавніших часів» (Львів, 1988), яка охоплювала політичну, соціально-економічну історію та історію культури краю. За останні роки він став автором посібників «Спеціальні історичні дисципліни» (Луцьк, 1997, 2015), «Історичне пізнання: питання теорії і практики» (1998) та монографії «Історичне краєзнавство Волині» (Луцьк, 2003).

Упродовж багатьох років – член Волинського відділення Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, Комітету по присудженню обласних літературно-мистецьких премій, ініціатор впровадження у 2008 р. обласної премії в галузі історичних досліджень та краєзнавства імені Олександра Цинкаловського, з 2008 р. входить до Комітету з присудження премії імені Дмитра Яворницького Національної спілки краєзнавців України.

У 2007 р. нагороджений Грамотою Верховної Ради України. У 2009 р. за вагомий внесок у розвиток краєзнавства і краєзнавчої освіти та з нагоди 20-річчя НСКУ нагороджений срібним нагрудним знаком Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Анатолій Силюк,

директор Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 817 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]