Головна » 2018 » May » 23 » 18 травня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки провели «День в музеї»
10:57
18 травня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки провели «День в музеї»
18 травня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки провели «День в музеї»

Працівників музею з Міжнародним днем музеїв вітав голова Ковельської районної державної адміністрації Віктор Козак, голова Колодяжненської територіальної об’єднаної громади Віталій Кашик та начальник відділу культури Тетяна Матяшук. Вони побажали успіхів у роботі та розповіли про постійну співпрацю з колективом Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, який за словами вітаючих є візитівкою Волині та одним з найвідвідуваніших музеїв України.

Програма заходу була насиченою та цікавою. Спершу відвідувачі поринули у світ театралізованої екскурсії, яку провела старший науковий співробітник музею Марія Чашук. Діти з гуртка «Лесине джерельце», що діє при музеї, відтворили цікаві записи фольклору, що колись зробили Олена Пчілка та Леся Українка.

Продовженням дійства став показ старовинного та сучасного одягу. Метою такого заходу стало формування поняття про культуру одягу, розширення уявлення про українську вишивку й народний костюм та інтересу до українського народного одягу як складової частини духовної культури українців.

Уперше в національній етнографії про мистецтво вишивки писала наукову студію Ольга Косачева (Олена Пчілка). 1876 року в Києві побачило світ її ґрунтовне дослідження «Украинскій народный орнаментъ. Вышивки, ткани, писанки».

У наступні роки Ольга Петрівна активно продовжує збирати народні вишивки та публікує їх в альбомах: Украинский народный орнамент. – 2-е вид. – К., 1879; Українські взори. – К., 1903; Українські узори: присвячено Волинському краєві. – К., 1912; Українські узори. – К., 1927.

Завідувач музею Ольга Бойко продемонструвала присутнім видання «Українські узори: присвячено Волинському краєві. – К., 1912» та розповіла про роль вишивок у житті Косачів. Також особливу увагу відвідувачів привернули узори, які були виготовлені Ольго Косач-Кривинюк та весільна сорочка Михайла Кривинюка. Для Ольги Косач – лікаря за фахом – вишивка стала улюбленим заняттям поряд із письменницькою, перекладацькою, видавничою діяльністю. Вона досконало оволоділа техніками вишивання, сама творила прекрасні українські вишиванки, змальовувала народні орнаменти. Її подвижницька праця увінчалась альбомом зібраних і впорядкованих вишивок «Українські народні узори з Київщини, Полтавщини й Катеринославщини», що вийшла друком у Києві власним коштом авторки 1928 року.

У ролі ведучих свята виступили наукові співробітники Катерина Петрівна Волох та Оксана Володимирівна Боярчук. Вони вміло перенесли усіх у кін. ХІХ – на поч. ХХ ст. та розповіли про жіночий та чоловічий старовинний стрій та його особливості. Одяг із фондів Колодяжненського музею Лесі Українки демонстрували музейні працівники.

Краса волинської вишивки захоплювала видатну письменницю – Лесю Українку. Мало хто знає, та ще в 6 років вона сама навчилася шити й вишивати, а відтак взялася мережити сорочку своєму татові. В дитинстві, у селі Колодяжному, та й пізніше вона залюбки носила народні вишиванки. Вишитий сучасний дитячий одяг показали діти із Колодяжного та Скулина.

Родзинкою дефіле став показ одягу майстрині Тетяни Петрівни Ведмедюк, який надалі буде представлено у виставковій залі музею.

Бойко Софія та Бойко Раїса читали вірші про вишивку, а вокальний колектив «Мальва» та Вікторія Грицик із села Скулин чарували присутніх своїм співом.

Після завершення заходу відвідувачі музею змогли оглянути виставку «Живу з любов'ю, як навчила мати», з якою ознайомила присутніх авторка робіт Ніна Габрилевич та на згадку подарувала свій рушник з символічною назвою «Музейний».

На завершення дня гості переглянули фільм «Лісова пісня» режисера Віктора Івченка 1961 р.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 531 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]