Головна » 2019 » June » 16 » 16 червня 90 років від дня відкриття в місті Луцьку Волинського краєзнавчого музею (ФОТО, ВІДЕО)
00:00
16 червня 90 років від дня відкриття в місті Луцьку Волинського краєзнавчого музею (ФОТО, ВІДЕО)
16 червня 90 років від дня відкриття в місті Луцьку Волинського краєзнавчого музею (ФОТО, ВІДЕО)
 
 

    Волинський краєзнавчий музей – головний музей Волинської області, найбільший і найдавніший з нині діючих музеїв Волині. Його було відкрито 16 червня 1929 року у Луцьку з ініціативи створеного 1927 року Волинського товариства краєзнавства та опіки над пам’ятниками минулого. Преса писала з нагоди відкриття: Волинський музей за своїм змістом є строго регіональний і має завдання не лише збирати різноманітні зразки пам’яток, але й поширювати знання про ті пам’ятки культури і мистецтва і любов до них, досліджувати терен Волині, її природу, пам’ятки історії, етнографії

   На базі закладу 1940 року було організовано обласний історико-краєзнавчий музей. У роки Другої світової війни колекція музею зазнала значних втрат, однак уже 1944 року, одразу після визволення Волині від фашистських загарбників, музей відновив свою роботу як Волинський державний історико-краєзнавчий музей. 17 серпня 1985 року Волинський краєзнавчий музей було відкрито у новому приміщенні в центрі Луцька.
 

   Нині Волинський краєзнавчий музей має в своєму складі ще п’ять діючих музеїв. Це філія – Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, створений 1949 року, із сектором – Музеєм „Лісової пісні” в ур. Нечимне (2004 р.), чотири відділи: Художній музей (1973 р.), Музей волинської ікони (1993 р.) і Музей історії Луцького братства (2011 р.) у Луцьку, та меморіальний музей В’ячеслава Липинського у с. Затурці Локачинського району. Створюється Музей етнографії та народних промислів Волині у Луцьку.

   На сьогодні у фондах Волинського краєзнавчого музею зберігається понад 160 тисяч експонатів основного фонду, які репрезентують природу, історію, етнографію, мистецтво волинського краю. Музей має багату колекцію природничо-наукових матеріалів, колекції геологічних мінералів, рослин, тварин. Історія Волині з найдавніших часів і до сьогодні представлена унікальними пам’ятками археологічної збірки, нумізматичної колекції, етнографічними матеріалами, писемними документами, зразками сакрального мистецтва (іконопису, сніцарства, металопластики, ковальства, шитва). 

   Музей має багату збірку народно-ужиткового мистецтва: вироби ткацтва і вишивки, зразки волинського народного костюму. Останніми роками у музеї створено особові фонди видатних діячів історії та культури волинського краю, зокрема митрополитів УАПЦ Анатолія Дублянського та Полікарпа Сікорського, історика і політолога В’ячеслава Липинського, художника-вояка УПА Ніла Хасевича та інших. Комплектування фондів є основою науково-дослідницької роботи музею.
   Колекції музею представлені в експозиції, яка складається з розділів природи, давньої та новітньої історії, тематичних виставок. Експозиція музею розміщена на площі понад 2 тисяч кв.м у 23 стаціонарних та 9 виставкових залах, вона побудована за тематичним (відділ природи) і тематично-хронологічним принципами (відділ історії).
   Матеріали відділу природи розміщені  у 8 залах, доповнені озвученими діорамами, розповідають про природу волинського краю, знайомлять з геологічною будовою, кліматом, річками й озерами, багатою флорою і фауною Волинської області. Відділ давньої історії охоплює період історії волинського краю від найдавніших часів до 1917 року. Експозиція постійнодіючої етнографічної виставки „Духовна культура Волині” представляє народноужиткове мистецтво Волині – вироби ткацтва і вишивки, зразки волинського народного костюма, плетіння з соломки, коріння та лози, різьблення по дереву, гончарні вироби, писанки, розповідає про традиції та обряди волинян, музичне мистецтво. Відділ новітньої історії представлено експозиціями „Волинь у 1939-1941 роках”, „Напад фашистської Німеччини на СРСР”, „Рух Опору на Волині (1941–1944 рр.)”, „Вигнання з Волині німецько-фашистських загарбників” і постійнодіючими виставками „Волинь: історія, політика, економіка, культура (1945-2019)”  та „Шевченківська світлиця Миколи Куделі”.
   Щороку в музеї створюється біля семи десятків різноманітних виставок як з фондів музею, так і з інших установ. Завдяки зусиллям науковців музею його зібрання не тільки примножуються, але й активно служать справі розвитку української культури та науки.                
   Волинський краєзнавчий музей нині став відомою в Україні та за її межами науковою установою, визнаним осередком культури краю, скарбницею його історико-культурних надбань, культурно-освітнім, методичним та координаційним центром музейної справи в області. Науковці Волинського краєзнавчого музею ведуть науково-дослідницьку і пошукову роботу, результатом якої є численні наукові конференції, стаціонарні та пересувні виставки, науково-освітні заходи, наукові видання, краєзнавчі публікації в періодичній пресі та наукових збірниках. На базі музею проводяться наукові конференції з волинського іконопису, етнографічні та з історії музейництва на Волині. Музей забезпечує науково-методичне керівництво громадським та комунальним музейним будівництвом в області.
Відео 12 Канал:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 430 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]