Головна » 2018 » July » 10 » 10 липня 60 років від дня народження П.М.Хомича – краєзнавця, директора Маневицького краєзнавчого музею
00:00
10 липня 60 років від дня народження П.М.Хомича – краєзнавця, директора Маневицького краєзнавчого музею
10 липня 60 років від дня народження П.М.Хомича – краєзнавця, директора Маневицького краєзнавчого музею

Музейні працівники Волині

щиро вітають знаного подвижника

на ниві музейництва та краєзнавства,

директора Маневицького краєзнавчого музею

Петра Микитовича Хомича

з 60-річчям від дня народження

та зичать міцного здоров’я, довгих років життя,

творчої наснаги та нових здобутків

у збереженні історико-культурної спадщини

волинського краю, дослідженні та популяризації

історії Маневиччини!

Довідково:

Петро Микитович Хомич народився 10 липня 1958 року в с.Кукли Маневицького району Волинської області.

П. М. Хомич у 1975 році закінчив 10 класів Куклівської середньої школи. У 1975–1978 роках здобув спеціальність режисера масових заходів у Луцькому культурно-освітньому училищі. Після служби у війську розпочав трудову діяльність на посаді директора Будинку культури с.Кукли Маневицького району. У 1986 році його призначили науковим співробітником Маневицького краєзнавчого музею. З 1991 – працює директором. З 2010 року – голова Маневицької районної організації Національної спілки краєзнавців України. В 2009 році на історичному факультеті Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки отримав повну вищу освіту за спеціальністю «Історія» та здобув кваліфікацію «Магістр історії».

Працюючи відповідальним за охорону пам’яток культурної спадщини в Маневицькому районі та будучи головою Маневицької районної організації Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України і директором Маневицького краєзнавчого музею, продовжив і розвинув кращі музейні, пам’яткоохоронні та краєзнавчі традиції Волині та України. Нині, завдяки Петру Микитовичу, музей став у регіоні справжнім культурно-освітнім, науково-дослідницьким та туристично-екскурсійним центром. Він – умілий організатор, ентузіаст музейної справи, ерудований фахівець у науковому опрацюванні музейних предметів.

Заслуговує уваги велика робота з дослідження та вивчення історії Волинського Полісся, виявлення пам'яток історії та культури краю. Так, зокрема, в складних умовах організував підняття із ґрунту та дальше зберігання шляхом проведення консерваційних та реставраційних робіт унікальної європейської знахідки 2016 року «маневицького човна-моноксилу (однодеревки)» (довжиною 12 метрів 20 сантиметрів (ймовірна дата виготовлення ХІІ–ХІІІ століттях).

Петро Хомич проводить велику науково-дослідну роботу, зокрема проведення чотирьох Міжнародних та семи Всеукраїнських науково-практичних історико-краєзнавчих конференцій.

Протягом останніх років активно працює над втіленням проекту створення Музею Волинського Полісся із окремим підрозділом – Музеєм одного експонату – «Маневицький човен-моноксил». Розроблена П.М.Хомичем наукова концепція музею апробована на Волинсько-Рівненській регіональній нараді директорів і завідувачів обласних та районних комунальних музеїв, отримавши високу професійну оцінку й підтримку науковців, краєзнавців, музейників та широкої громадськості Волині, України.

Під керівництвом Петра Микитовича у Маневицькому краєзнавчому музеї розроблено і здійснюється п’ять проектів, зокрема, три міжнародні музейні: «Земля моя – земля моїх батьків», який отримав в 2015 році почесне перше місце на ІV Всеукраїнському музейному фестивалі в м. Дніпрі; «Музей одного експоната «Маневицький човен»», переможець серед музейних подій на Волині (2016 р.) і багаторічна акція «Перша світова війна на Волинському Поліссі», приурочена 100-річчю Першої світової війни; четвертий всеукраїнський – «Маневицький краєзнавчий музей – науково-дослідницький туристично-мистецький центр Волинського Полісся», який отримав диплом переможця та зайняв третє місце в 2011 році на ІІІ Всеукраїнському музейному фестивалі.

Петро Хомич започаткував проведення виставок робіт творчо обдарованих інвалідів. Це – «Юні таланти Маневиччини початку ХХІ століття», «Гордість Маневиччини початку ХХІ століття», «Видатні постаті Волинського Полісся». Він опрацював і систематизував матеріали, що склали основу історико-краєзнавчої книги про історію сіл і селищ району «Маневиччина: крізь віки», розробив та видав серію рекламно-інформаційних буклетів та путівників «Маневиччина туристична» («Із глибини віків», «Маневицький краєзнавчий музей», «Відпочинок у поліському селі», «Маневиччина – краса Волинського Полісся», «Водні плеса Маневиччини», «Духовні скарби Маневиччини»). Підготував до друку історичний нарис «Західне Полісся в роки Першої світової війни та Українській революції 1914–1921 рр.» і краєзнавчий нарис «Маневичі». Є автором 35 наукових статей, опублікованих в Україні, Білорусі, Польщі та Росії.

П. М. Хомич бере активну участь у розвитку туристичної галузі на Маневиччині. Маневицький краєзнавчий музей під його керівництвом став туристично-екскурсійним центром краю, де розробляються нові маршрути. Зокрема, з 2009 року він проводить презентаційні екскурсії по Маневицькому району з показом визначних місць: «Перша світова війна: від Стиру до Стоходу», «Водні плеса Маневиччини», прес-тури «Маршрут вихідного дня».

За багаторічну подвижницьку роботу неодноразово відзначався грамотами та подяками Міністерства культури України, Волинських обласних і Маневицьких районних рад, державних адміністрації тощо. В 2008 році П. Хомичу присуджена обласна премія Волині в номінації імені Миколи Куделі. У 2016 році він став лауреатам Всеукраїнської премії імені Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України.

Анатолій Силюк, Оксана Вознюк

_____________________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2018 рік / упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Запоріжжя : Мєга-Мікс, 2017. – С. 129–131.

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 598 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.5/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]